Zijn uw zonnepanelen goed geïnstalleerd? Deel 2

In een eerder artikel hadden wij het al over problemen rondom zonnepanelen. Hierbij lag de focus vooral op het monteren van de zonnepanelen op het dak. Dit is niet de enige locatie welke goed geïnstalleerd moet worden.

Rook uit de meterkast

Naast dat de zonnepanelen goed gelegd moeten worden, is het ook belangrijk dat de zonnepanelen goed aangesloten worden op uw meterkast. Zo is het voorgekomen dat er enige tijd na het installeren van de zonnepanelen er rook uit de meterkast kwam. Het bleek dat de installateurs te veel plastic van een voedingskabel hadden gestript. Daardoor kon de draad te heet worden toen de zon fel scheen en vloog de boel vervolgens in de fik.

Doordat deze persoon goed verzekerd was, werd het vergoed. Van het installatiebedrijf ontving diegene slechts een excuus.

Flinke toename installateurs

Tien jaar geleden waren er ongeveer zevenhonderd bedrijven welke zonnepanelen installeerde. Dit jaar zijn het er ruim 6500, waarvan slechts 800 erkende installatiebedrijven welke lid zijn van de branchevereniging Techniek Nederland.

Deze groei is ontstaan aangezien een installateur geen opleiding of certificaat nodig heeft om zonnepanelen te leggen. Dit zorgt er ook voor dat het voor de consument lastig is om te zien welke bedrijven kwaliteit leveren.

Meerdere problemen

Naast een meterkast die vlam vat, zijn er meerdere klachten die zijn binnengekomen. Zo worden er aanbetalingen gedaan waarna de klant vervolgens geen zonnepanelen krijgt, gebrekkige montage, beloofde besparingen die niet gehaald worden en lekkages bij regen doordat de panelen niet goed gemonteerd zijn.

Keurmerk

Nu willen wij u niet afschrikken om zonnepanelen te laten plaatsen, maar u op de hoogte brengen van de risico’s als u uw panelen laat leggen door een bedrijf welke niet erkend is.

Hoe kunt u al deze problemen voorkomen? Het is verstandig om een installateur in te schakelen welke een Zonnekeur Installateur is. Door dit keurmerk weet u zeker dat een vakbekwame installateur uw zonnepanelen legt en aansluit.