Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

Nu de zomer echt is aangebroken, maken we meer gebruik van de tuin. De barbecue wordt uit het stof gehaald, de (zit)maaier draait overuren. Maar niet alleen om te ontspannen maar ook de laptop wordt buiten opengeklapt om aan het werk te gaan. Hoe zit het eigenlijk met de verzekering tegen diefstal of weerschade?

Meeverzekerd

Op de meeste inboedelverzekeringen is tuinmeubilair en tuingereedschap gewoon meeverzekerd tegen diefstal, net als tuinspullen zoals parasols. Zelfs het wasgoed aan de lijn is in de regel meeverzekerd! De voorwaarde is dan wel dat het gaat om een afgesloten tuin.

Er kunnen wel voorwaarden bij horen zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Heb je bijvoorbeeld een kostbare tuinset: kijk dan even of die maximale vergoeding genoeg voor je is. Dat geldt ook voor een dure barbecue, zet deze na gebruik in een afgesloten schuurtje.

Schuur en schutting

Voor weerschade aan je tuinspullen, bijvoorbeeld door een hagelbui, dan wordt dot doorgaans via de inboedelverzekering niet vergoed. Wel kun je soms een aparte tuinverzekering afsluiten. Heb je nu schade aan een schuurtje of schutting? Dan valt dit onder de opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang en dat is in de regel weer meeverzekerd op de inboedelverzekering.

De fiets

Een fiets die in de tuin wordt gestald is niet verzekerd tegen diefstal. Een fiets is immers geen tuinmeubel en moet op slot staan in een afgesloten schuurtje om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Preventie

U doet er goed aan om voorbereid te zijn op slecht weer of een zomerstorm, berg losse spullen dan op, zorg voor een stevige schutting en wees alert op losse takken; kortom onderhoud uw tuin goed.

Bent u benieuwd of u goed verzekerd bent voor bijvoorbeeld uw tuinset, gereedschap of voor het buiten werken? Neem dan contact met ons op!