Ziek op vakantie? En nu?

Je wandelt heerlijk met je gezin door de Oostenrijkse Alpen en ineens lig je languit op de grond, enkelbanden gescheurd……
Of die mosselen,  in dat leuke restaurantje met uitzicht op zee, vallen toch niet zo lekker en vervolgens zit je dagen lang op de wc.
Wat moet je dan? Dat ligt natuurlijk een beetje aan de ernst van de situatie.

Ben je betrokken bij een ernstig ongeval? Bel dan eerst in ieder geval zelf het lokale alarmnummer , eigenlijk gewoon net zoals je in Nederland 112  zou bellen. Daarna neem je contact op met de alarmcentrale van je zorg-of reisverzekering. Zij  nemen meteen alle zorgen uit handen, nemen contact op met artsen en zoeken uit in welk ziekenhuis je de beste behandeling krijgt. Als je gewoon goed verzekerd bent, hoef je geen ziekenhuisrekening te betalen.

De medische kosten worden tot het Nederlandse prijspeil vergoed door de zorgverzekeraar en zijn de kosten hoger, dan vergoedt de reisverzekering de rest.
Overige kosten, zoals bv een taxi of een extra nacht in een hotel moet je vaak wel zelf voorschieten, dus bewaar de bon altijd goed.

Als je zo ziek bent dat je bijvoorbeeld niet terug naar huis kan en je je plannen voor de terugreis moet wijzigen, of als de situatie zo ernstig is dat er een familielid van uit Nederland moet overkomen, dan wordt ook dat geregeld door de reisverzekering.

Is de situatie niet acuut,  maar heb je wel meteen hulp nodig, bijvoorbeeld door een oogontsteking,  bel dan de alarmcentrale van je zorgverzekering,  zij zullen je helpen de juiste behandelaar te vinden.

Kleine rekeningen zul je vaak zelf moeten voorschieten, bewaar je rekeningen dus goed!

Tot slot, zorg dat je bekend bent met het alarmnummer van het land dat je bezoekt en neem de alarmnummers van de ziektekosten verzekering en de reisverzekering mee op reis.