Wat kunt u doen om een woningbrand te voorkomen?
Het aantal woningbranden neemt steeds verder toe. In het eerste halfjaar van 2023 waren er meer woningbranden dan in dezelfde periode van 2022 en ook daarvoor was deze stijgende lijn al te merken. Waar komt deze stijging doen en hoe kunt u het voorkomen?
Er zijn een aantal redenen te noemen voor de stijging. Zo is het gebruik van houtkachels, zonnepanelen, elektrische apparaten en accu’s flink toegenomen. Daarnaast speelt de vergrijzing en het toegenomen thuiswerken een rol.
Preventie
Gelukkig kunt u veel doen om een brand te voorkomen. Brandweer Nederland heeft een checklist gemaakt die u kunt gebruiken. Deze handige checklist geeft per ruimte een aantal aandachtspunten. Bij sterke rookontwikkeling wil het wel eens voorkomen dat u uw oriëntatie verliest, zelfs wanneer u uw huis op uw broekzak kent. Het is daarom verstandig om na te denken over een vluchtroute en deze met uw gezinsleden te bespreken. De checklist van Brandweer Nederland vindt u hier.
Rookmelders
Sinds 1 juli 2022 zijn de rookmelders al verplicht. Maar het gebeurd helaas nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig is of dat de rookmelder het niet doet. Het is verplicht om op iedere bouwlaag een melder te hebben hangen, maar meer mag natuurlijk ook. Naast het hebben van een rookmelder op elke bouwlaag, raad de Brandweer aan om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar uw wasmachine en droger staan.
In studentenhuizen is het zelfs verplicht om per kamer een rookmelder te hebben.
Accu’s
In 2,5% van de gevallen van brand in een huis, is een accu of batterij de boosdoener. Het gebeurd namelijk vaak dat de telefoon wordt opgeladen in bed, of onder een kussen. Dit is enorm brandgevaarlijk!
Verzekeren
Mocht het toch voorkomen dat er brand ontstaat in uw woning? Met een opstalverzekering en inboedelverzekering bent u verzekerd tegen brandschade. Heeft u een huurwoning? Dan hoeft u alleen uw spullen te verzekeren, dit kan door middel van een inboedelverzekering.