Wat een weer!!

We werden gister getrakteerd op een paar flinke onweersbuien. Ook voor morgen staat ons noodweer te wachten.

Natuurlijk kan je bij echt noodweer het beste gewoon lekker binnen blijven, maar wat nou als je die optie om wat voor reden dan ook  niet hebt en je overvallen wordt door het onweer.

Onweer is gevaarlijk, ook als je alleen de donder hoort, dus binnen ben je gewoon het veiligst. Ben je wel buiten? Zoek een goed afgesloten ruimte om te schuilen, een bushokje biedt niet genoeg bescherming. Een gebouw, een afgesloten auto, onder een metalen boot of in een metalen caravan. Deze fungeren als bliksemafleider, de lading bij een blikseminslag wordt direct afgeleidt. Ook op de fiets ben je niet veilig, de rubberen banden bieden geen bescherming, dus stap af en zoek een schuilplaats.

Aan de wandel in de polder en geen schuilplaats in de nabije omgeving? Blijf uit de buurt van een metalen afrastering en ga niet dicht bij bomen staan.  Ga gehurkt zitten, je voeten tegen elkaar en duik ineen met je handen over je oren, ga niet liggen. Als je samen loopt, ga dan niet bij elkaar zitten en wellicht overbodig, maar gebruik geen paraplu.

Ben je op het water, ga dan snel mogelijk aan land.

Tot slot is het ook handig om binnen een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. De bliksem wordt aangetrokken door tocht, dus houdt deuren en ramen dicht. Haal stekkers uit het stopcontact en vermijdt contact met stromend water.