Voorkom een overdosis koolmonoxide (CO) in je woning

Nu we in de metrologische winter zijn aangekomen is de tijd van het stookseizoen echt aangebroken. Om de kosten van de energie te drukken is het verleidelijk om het gehele huis hermetisch af te sluiten. Voor de rekening is dat natuurlijk erg gunstig, maar het is ook ontzettend gevaarlijk.

Koolmonoxide vergiftiging

Om koolmonoxide vergiftiging te voorkomen is het belangrijk om uw huis te ventileren. Wanneer u alles afplakt, is de kans op vergiftiging extra groot. Het vervelende van koolmonoxide vergiftiging is dat het niet te zien of te ruiken is. Het overkomt u. U kunt het herkennen aan klachten als hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.

In Nederland overlijden er gemiddeld 5 tot 10 mensen aan koolmonoxide vergiftiging per jaar. Nog eens honderden belanden in het ziekenhuis en het vermoedelijke aantal slachtoffers is 3 tot 5 keer groter. Deze groep mensen weet niet dat ze een lichte vorm van vergiftiging hebben.

In de helft van de gevallen van koolmonoxide vergiftiging is de cv-installatie de oorzaak. Maar ook geisers, boilers, kachels, haarden en kooktoestellen kunnen leiden tot vergiftiging.

Koolmonoxide melder

Waar rookmelders sinds juli 2022 wettelijk verplicht zijn, zijn de CO-melders dat nog niet. Toch is het erg verstandig om zo’n melder aan te schaffen. U kunt de melder het beste plaatsen in de ruimte van het verwarmingstoestel of haard. Daarnaast is het mogelijk om een combimelder op te hangen, deze detecteert zowel rook als koolmonoxide.

Voorkomen

Ondanks de hoge energieprijzen, raden wij u toch aan om te ventileren. Zet altijd een raampje of een luchtrooster open. Daarnaast is het verstandig om jaarlijks de cv-ketel, geiser, gashaard of kachel te laten controleren.