Vluchtelingen opvangen, een paar praktische zaken

Bent u van plan om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen? Dat is te prijzen! Het is belangrijk dat u goed voorbereid vluchtelingen in huis neemt. Hierbij denkt u waarschijnlijk al snel aan een slaapplek, kleding, etc. Maar wij willen het gaan hebben over uw verzekeringen, aansprakelijkheid, hypotheek en veiligheid. Hier denkt u waarschijnlijk niet direct aan, maar dit zijn wel belangrijke onderwerpen om goed voor te bereiden.

Woonverzekering

Het opvangen van vluchtelingen in uw huis, in een bijgebouw of in uw vakantiehuis kan van invloed zijn op de woonverzekeringen. Doorgaans geldt dat opgevangen vluchtelingen automatisch onder de inboedelverzekering van het gastgezin vallen. Dit is vaak voor een bepaalde periode.

De inboedel van de vluchteling zelf, zoals een laptop, telefoon, sieraden, vallen overigens niet onder uw inboedelverzekering.

Aansprakelijkheid

Wanneer een Oekraïens gezin bij u verblijft, dan kan het zomaar zijn dat zij voor schade zorgen bij anderen. Dit kan bijvoorbeeld door een potje voetbal waarbij de bal door het raam van de buren gaat. Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die u tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een loge.

Hypotheek of verhuurder

Ook uw hypotheekverstrekker (zoals de bank) of de woningcorporatie/huisbaas wil het graag weten wanneer u vluchtelingen opvangt in uw woning of in een bijgebouw. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Ook is een woningcorporatie in de regel niet blij met ‘overbewoning’. Teveel mensen op te weinig vierkante meters kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Veiligheid

Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om even na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgebouwd. Werken alle rookmelders bijvoorbeeld?

Heeft u vragen over uw verzekering? Neem dan gerust contact met ons op via 0299-401578, mail naar info@onderlingewaterland of kom bij ons langs op Raadhuisstraat 1 in Oosthuizen