Vlamboogdetectie; voorkomen van een woningbrand

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 42% van alle woningbranden ontstaat in de elektrische installatie, door een defect of verkeerd gebruikt apparaat. De veiligheid in uw woning is dus sterk afhankelijk van de elektrische installatie.

Hoe ontstaat een brand door de elektrische installatie?

Wanneer er in een stroomkabel een breuk zit, leidt dat soms tot overspringende vonken. In een AC-kabel (wisselstroom) is dat niet zo’n probleem, althans: de stoppen in de meterkast zullen door de beveiliging die daarop zit doorslaan.

In een DC-kabel (gelijkstroom) werkt dat echter niet. Een beschadiging in een DC-kabel kan leiden tot een zogenaamde ‘vlamboog’. Dit is een constante stroom energie die tussen de twee uiteinden van de kabel vloeit en daarbij warmte ontwikkelt. Zolang er stroom op de kabel staat, blijft deze boog groeien.

Zo’n vlamboog ontstaat vaak door de gebruiker zelf. Door bijvoorbeeld aan de draden te trekken, te buigen, te knellen, te klemmen of door de kabel te boren.

Wanneer deze breuk een lange tijd onder stroom staat, zal de vlamboog groeien en de toenemende warmte kan de kabelisolatie laten wegsmelten, waarna de kabel in contact kan komen met brandbaar materiaal. Het resultaat; brand!

Welke apparaten lopen risico’s?

Nu zegt een AC- en DC-kabel u waarschijnlijk niet zoveel. Een AC-kabel loopt bijvoorbeeld door deze apparaten:

  • Stofzuiger
  • Haardroger
  • Pomp van een koelkast

De apparaten  die een DC-kabel hebben en dus risico lopen op een vlamboog zijn de volgende:

  • Ledlampen
  • Beeldschermen
  • Computerelektronica

Als u in uw woning rondkijkt, dan zijn er genoeg apparaten die dus een DC-kabel hebben!

Hoe voorkomt u een vlamboog?

Een AFDD (Arc Fault Detection Device) vlamboogbeveiliger zal de vlamboog tijdig opsporen en de getroffen circuits uitschakelen. Hierdoor voorkomt u dat een vlamboog kan groeien en kan leiden tot een brand.

De noodzaak van een vlamboogbeveiliger neemt alleen maar toe. Dit komt doordat installaties steeds zwaarder belast worden door de toenemende hoeveelheid apparatuur.