Verplichting van rookmelders

De rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen. Voor oude(re) huizen was dit nog niet het geval, wat eigenlijk heel raar is. Oude(re) huizen zijn namelijk niet per se brandveilig. Wanneer u nog geen rookmelder heeft, adviseren wij u om zo snel mogelijk een rookmelder aan te schaffen. Een rookmelder hoeft helemaal niet duur te zijn en werken vaak meerdere jaren.

Moet mijn woning ook een rookmelder hebben?

Ja elke woning moet op elke verdieping een rookmelder hebben. Voor de nieuwbouw werd er in 2013 in het Bouwbesluit een verplichting voorzien. Voor bestaande woningen is er dus wel een nieuwe verplichting. Die verplichting geldt voor alle woningen: gekocht, gehuurd, alleenstaand, appartement, etc.

Hoe installeer ik een rookmelder?

Het plaatsen is vaak eenvoudig te realiseren met enkele schroeven. Voor een goede alarmering bij brand is het echter belangrijk om de juiste rookmelder op de juiste plaats te installeren. Zo zijn er rookmelders die alleen reageren op rook waar andere melders alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de plaats en ruimte kunt u beslissen wat het beste bij uw situatie past.

Daarnaast zijn er rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld duidelijk horen als er brand is terwijl u zelf buiten of op een andere verdieping bent.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een rookmelder?

Ookal zijn er veel goedkope rookmelders, het is niet (altijd) aan te raden om voor de goedkoopste te gaan. Goedkope rookmelders bevatten vaak batterijen die snel leeg zijn. Bij het aanschaffen van een rookmelder is het belangrijk om goed te kijken naar het Europese keurmerk EN 14604, dit keurmerk garandeert u dat de rookmelder aan de kwaliteitseisen voldoet.

Naast de “gewone”rookmelder zijn er ook slimme rookmelders. Een slimme rookmelder is een duurdere variant die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren.