Verplichting van rookmelders

De rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen. Voor oude(re) huizen was dit nog niet het geval, wat eigenlijk heel raar is. Oude(re) huizen zijn namelijk niet per se brandveilig. Wanneer u nog geen rookmelder heeft, adviseren wij u om zo snel mogelijk een rookmelder aan te schaffen. Een rookmelder hoeft helemaal niet duur te zijn en werken vaak meerdere jaren.

Doet uw rookmelder het?

Nederlanders voelen zich over het algemeen veilig in hun huis. 73% maakt zich niet tot nauwelijks druk om brandgevaar. Dit is ook terug te zien uit een onderzoek van Patty Jansen, gedragsonderzoeker bij Interpolis. Zij zegt: ‘De voornaamste reden dat mensen (nog) geen rookmelders hebben, is dat ze er gewoon niet aan denken. Over het algemeen zijn mensen niet bezig met brand of brandpreventie. Daarnaast weten mensen vaak niet goed waar en hoe ze rookmelders moeten ophangen en denken ze dat dit veel moeite kost. Ook kunnen mensen een rookmelder irritant vinden: ze denken dat deze vaak onnodig afgaat, bijvoorbeeld door koken of douchen.’

Het gebeurd ook vaak dat mensen wel een rookmelder hebben, maar dat deze nog in de verpakking zit, of dat de batterijen leeg zijn. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid zou ongeveer een derde van de rookmelders niet werken.

Moet mijn woning ook een rookmelder hebben?

Ja elke woning moet op elke verdieping een rookmelder hebben. Voor de nieuwbouw werd er in 2013 in het Bouwbesluit een verplichting voorzien. Voor bestaande woningen komt er een verplichting. De verplichting gaat in vanaf 1 juli 2022 en geldt voor alle woningen: gekocht, gehuurd, alleenstaand, appartement, etc.

Hoe installeer ik een rookmelder?

Het plaatsen is vaak eenvoudig te realiseren met enkele schroeven. Voor een goede alarmering bij brand is het echter belangrijk om de juiste rookmelder op de juiste plaats te installeren. Zo zijn er rookmelders die alleen reageren op rook waar andere melders alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de plaats en ruimte kunt u beslissen wat het beste bij uw situatie past.

Daarnaast zijn er rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld duidelijk horen als er brand is terwijl u zelf buiten of op een andere verdieping bent.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een rookmelder?

Ookal zijn er veel goedkope rookmelders, het is niet (altijd) aan te raden om voor de goedkoopste te gaan. Goedkope rookmelders bevatten vaak batterijen die snel leeg zijn. Bij het aanschaffen van een rookmelder is het belangrijk om goed te kijken naar het Europese keurmerk EN 14604, dit keurmerk garandeert u dat de rookmelder aan de kwaliteitseisen voldoet.

Naast de “gewone”rookmelder zijn er ook slimme rookmelders. Een slimme rookmelder is een duurdere variant die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren.