Uw vlucht wordt geannuleerd, wat nu?

Nu de vakanties voor de deur staan of eigenlijk al zijn begonnen, nemen veel Nederlanders het vliegtuig naar de vakantiebestemming. Ondanks dat de wachtrijen bij Schiphol korter lijken te zijn, kan het alsnog gebeuren dat u niet op het vliegtuig zit. Dit komt dan doordat de vlucht geannuleerd is. Wat zijn uw rechten bij een geannuleerde vlucht?

Rechten bij een geannuleerde vlucht

Ongeacht de reden van de annulering heeft u recht op terugbetaling van uw ticket of een vervangende vlucht en vergoeding van gemaakte kosten voor eten en drinken. Let hierbij wel op, dat de kosten redelijk zijn! Om uw kosten te kunnen bewijzen, zal u de bonnetjes moeten bewaren.

Bij de vorige alinea dacht u waarschijnlijk aan het vertrek naar de vakantiebestemming toe. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat u door een annulering langer op uw vakantiebestemming moet blijven. In dit geval heeft u recht op vergoeding van de kosten van de extra overnachting(en).

Compensatie door annulering

Het kan zo zijn dat u recht heeft op een compensatie door de annulering van de vlucht. Dit is afhankelijk van de reden van de annulering én het tijdstip waarop u van de annulering op de hoogte bent gesteld. Deze compensatie of eigenlijk schadevergoeding moet u bij de luchtvaartmaatschappij aanvragen. Het heeft dus geen zin om dit bij de luchthaven aan te vragen. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van het tijdsverlies en de vliegafstand. U heeft GEEN recht op compensatie wanneer:

  • U minstens 14 dagen vóór de vlucht op de hoogste bent gesteld van de annulering
  • U via een andere route heeft kunnen reizen zonder veel tijdsverlies
  • Er sprake is van overmacht

Sprake van overmacht

Wanneer er volgens de luchtvaartmaatschappij sprake is van overmacht, moet de luchtvaartmaatschappij dit bewijzen. Wanneer er abnormale en onvoorzien omstandigheden zijn waar de maatschappij geen invloed op kan uitoefenen is er sprake van overmacht. Dit is het geval wanneer er extreem slecht weer is tijdens de vlucht, een medisch incident aan boord van het vliegtuig of door een staking van de luchtverkeersleiding.

Annuleringsverzekering

Voor de compensatie van de vertraging moet u dus bij de luchtvaartmaatschappij zijn. Wanneer u een annuleringsverzekering heeft afgesloten, biedt deze bij een lange vertraging (8 uur of meer) dekking voor gemiste vakantiedagen. Wilt u weten of u goed verzekerd tegen het missen van vakantiedagen? Neem dan contact met ons op!