Schade door veranderend klimaat; hoe bent u verzekerd?

De afgelopen periode hebben we de gevolgen van het veranderende klimaat kunnen zien. Hevigere buien, langere droogte en recordtemperaturen in het voorjaar. Deze veranderingen hebben effect op uw persoonlijke situatie en dus ook op uw verzekeringen. Bent u namelijk wel goed verzekerd tegen het veranderende klimaat?

Iedereen kan zich de situatie in Zuid-Limburg van zomer 2021 nog wel voor de geest halen. Grote hoeveelheid water zorgde ervoor dat de rivieren het niet meer hielden met als gevolg dat er enorme waterschade ontstond. Maar ook (langdurige) droogte kan voor problemen zorgen. Denk hierbij aan verzakkingen van de grond. Het is natuurlijk heel vervelend als u er dan pas achter komt dat u niet goed verzekerd bent. Wees daarom goed voorbereid!

Droogte

Schade door huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte waardoor bijvoorbeeld funderingspalen droog komen te staan, wordt door geen enkele verzekeraar in Nederland meer vergoed. Wel is het risico op verzakking voor bepaalde woningen redelijk te voorspellen. Het goed in de gaten houden van de grond rondom en onder uw huis is van groot belang. Hierdoor kunt u verzakkingen en dus de schade voorkomen.

Overstroming

Wanneer u schade heeft door hevige regenval wordt in de regel gedekt. Maar wanneer u schade heeft door grote overstromingen is dit meestal niet of maar deels gedekt. Bij deze overstromingen wordt er gekeken naar het falen van een ‘primaire waterkering’ (zeedijken en grote rivieren) en door een ‘secundaire waterkering’ (kleine wateren). Bij Onderlinge Waterland | De Veenhoop is schade door overstromingen voor particulieren gedekt, zakelijk niet.

Zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, is het verstandig om dit bij ons te laten weten. De zonnepanelen hebben namelijk invloed op uw verzekeringen. Het is wel zo fijn wanneer uw kostbare zonnepanelen goed verzekerd zijn tijdens een hevige hagelbui of storm.

Eigen verantwoordelijkheid

Het kan zo zijn dat u goed verzekerd bent, maar dat u uw raam open heeft laten tijdens een zware regenbui. Het open laten staan van ramen is niet zo handig en kan daarom ook effect hebben op uw schadevergoeding. Het is daarom belangrijk dat u zelf goed blijft opletten en er zoveel mogelijk aan doet om de schade te beperken.

Bent u goed verzekerd?

Wilt u weten of u goed verzekerd bent? Neem dan contact op met een medewerker van ons via (0299) 40 15 78, info@onderlingewaterland.nl of bezoek ons kantoor.