Preventiebrochure PV-Installaties

We hebben al eerder aandacht besteed aan het hard groeiende aantal zonnepanelen in ons land. Iedere 5 seconden komt er een nieuw paneel bij en omdat er bij de installatie nog wel eens iets mis gaat willen we graag de Preventiebrochure voor PV-installaties 2.0 onder de aandacht brengen. Het Verbond van Verzekeraars heeft deze brochure gepubliceerd met als doel verzekeraars goed te informeren over de risico’s van PV-installaties,  maar deze brochure is zeker ook de moeite waard voor installateurs en verzekerden om eens goed door te lezen.

Zonne-energie is een prachtige energiebron zolang het op een veilige manier wordt opgewekt.  Zonnepanelen zijn in de basis ook veilige systemen, menselijk handelen kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen. De onderkant van de panelen moeten bijvoorbeeld voldoende ventilatieruimte hebben, de panelen kunnen wel tot 90 graden warm worden, als deze dan te dicht op het dak liggen kan er al snel iets mis gaan. Maar ook het instorten van het dak is een risico. Met name bij grotere installaties op bijvoorbeeld het dak van een stal van een agrarisch bedrijf of op het dak van een bedrijfspand. Op deze daken worden vaak tientallen panelen gelegd terwijl het dak eigenlijk niet op dat gewicht berekend is.  Als er dan extra gewicht bijkomt door bijvoorbeeld regenval of sneeuw dan neemt het instortingsgevaar toe.

Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat het risico op schade toeneemt als er zonnepanelen op het dak worden geïnstalleerd en wij raden dan ook aan deze brochure goed door te lezen voordat de panelen geïnstalleerd worden.

Meer lezen over zonnepanelen? Onderstaande berichten publiceerden we eerder.

Brandgevaar door zonnepanelen?

Zijn uw zonnepanelen correct geïnstalleerd?

Zonnepanelen? Kies ze zorgvuldig!