Oeps…..

Aanrijdingen bij vertrek voorkomen..

Het is zo gebeurd, je hebt hebt een paar potten verf gehaald bij de bouwmarkt, je wilt achteruit het parkeerterrein afrijden en oeps….in je haast had je niet gezien dat de meneer pal achter je ook weg wilde rijden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het zal je verbazen hoeveel ongelukken er gebeuren bij het wegrijden. Meestal leiden dit soort ongelukken alleen tot materiele schade,  uiteraard heel vervelend,  het kost tijd en als je pech hebt raak je schadevrije jaren kwijt, de gevolgen zijn echter nog wel te overzien. Het wordt een ander verhaal als er mensen of dieren gewond raken. Er zal bij het achteruit rijden maar net een kind langs de auto schieten, die je over het hoofd hebt gezien.

Dit soort ongelukken zijn makkelijk te voorkomen door jezelf een aantal dingen aan te leren. Begin eens met achteruit inparkeren. Ja, dat is  wennen en duurt even langer,  maar vooruit wegrijden is veel overzichterlijker en verkleint het risico op ongelukken enorm. Moet je toch achteruit, vertrouw dan niet blind op het gepiep (of eigenlijk het ontbreken van de piep ) van de parkeerhulp….

Voorlopig  zullen we van strenge vorst geen last meer hebben, maar hoe vaak ben je op een koude winterochtend haastig weggereden met slecht schoongemaakte ramen? Zorg dat je voorbereid bent op vorst,  geef je zelf 10 minuten extra in de ochtend, zodat je met een schone auto de weg op kunt. Dit zelfde gaat eigenlijk ook op voor regenachtige dagen, waarbij je ruiten volledig beslagen zijn. Zorg dat je op tijd de deur uit gaat en zet de blower aan voordat je wegrijdt,  de ruiten met een doekje schoonmaken terwijl je al rijdt is vragen om ongelukken.

Je navigatie instellen terwijl je al rijdt is ook zo een dingetje, we doen het allemaal wel eens. Het is echter niet alleen levengevaarlijk, het is net als een sms-je sturen terwijl je rijdt, ook nog eens strafbaar.

Probeer je bewust te zijn van dit soort dingen, het kan je een heleboel ellende, tijd en geld schelen.