Met de auto op vakantie? Bereid u goed voor!

Op de Europese wegen was het nog nooit zo druk als deze zomer.

We willen allemaal dolgraag weer op vakantie. Tegelijkertijd laten velen zich afschrikken door de chaotische toestanden op vliegvelden in binnen- en buitenland. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat het deze zomer drukker dan ooit is op de Europese wegen. Dat levert niet alleen veel vertraging op, ook het aantal gevallen van pech onderweg is sterk toegenomen.

Meer spreiding

Een positief puntje is dat de beruchte ‘zwarte zaterdagen’ deze zomer niet zo inktzwart zijn als ze ooit waren. Het blijkt dat meer vakantiegangers de zaterdag juist mijden als reisdag, en bijvoorbeeld al op vrijdag of pas op zondag de weg op gaan. Dat zorgt voor meer spreiding, maar het betekent ook meer files op dagen die voorheen als relatief rustig bekend stonden.

Pech is nu ernstiger

Wie door het vele filerijden en/of de extreme hitte in grote delen van Europa pech krijgt, is letterlijk en figuurlijk nog verder van huis. Vervangend vervoer (in de vorm van huurauto’s) is overal schaars en reparatiebedrijven hebben een tekort aan vaklieden en onderdelen. Gevolg: veel gestrande reizigers zien zich gedwongen om de thuisreis per bus of trein te maken.

Gaat u nog weg?

Naar verwachting zal de enorme drukte op de Europese wegen de hele maand augustus nog aanhouden, met name in de weekenden. Gaat u nog op pad? Laat uw auto dan vooraf nog eens grondig checken. Goed onderhoud kan u veel narigheid besparen. En zorg er vooral ook voor dat u voldoende drinkwater aan boord heeft, voor het geval dat u inderdaad urenlang in de hitte stil komt te staan.