Mag ik met slippers in de auto rijden?

De zomer is weer begonnen dus we pakken allemaal lekker een dagje strand of gaan naar het zwembad. Het is dan heel verleidelijk om de slippers aan te houden achter het stuur. Maar mag dit eigenlijk wel en hoe zit het met de verzekering?

Slipper wet

In Nederland is er geen slipper wet. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om altijd de controle over de auto te behouden en dus veilig te rijden. Om controle te behouden en veilig te rijden is het van belang om stevige schoenen te dragen. Deze zorgen ervoor dat u goede grip hebt en een goed pedaalgevoel om veilig te remmen en gas te geven. Wanneer u met slippers rijdt, kan het voorkomen dat uw voet van het pedaal schiet of achter de pedaal blijft hangen.
In Nederland zal u dus geen boete krijgen voor het rijden met slipper. Het is alleen de vraag of het verstandig is om met slippers te rijden. In het buiteland ligt dit net even anders. In landen als Frankrijk en Spanje is het namelijk wel echt verboden om met slippers aan te rijden. Wilt u toch lekkere luchtige voeten hebben? Dan zal de volgende stap zijn om met blote voeten te gaan rijden, maar ook dit is in die landen verboden.

Verzekering

In onze voorwaarden staat niet iets specifieks over het rijden met slippers. Wel staan er bepalingen in over het gevaarlijk of roekeloos rijden, al dan niet opzettelijk. Wij, als verzekeraar, gaan ervan uit dat u verantwoord en voorzichtig rijdt en er alles aan doe om gevaarlijke situaties en een ongeluk te voorkomen.

Het dragen van slippers in combinatie met een ongeluk is niet heel zwart-wit. Dit is namelijk afhankelijk van de situatie. Wanneer blijkt dat het dragen van slippers heeft bijgedragen aan het ongeluk, kan dit komen te vallen onder het niet verantwoord en voorzichtig rijden. Wat tot resultaat kan hebben dat niet alle schade door ons gedekt zal worden.

Dit geldt voor uw eigen schade wanneer u casco of allrisk verzekering heeft. Bij schade aan een ander, kan het voorkomen dat een gedeelte van de schade op u wordt verhaalt. Het slachtoffer krijgt dan uiteraard een volledige vergoeding, maar u moet hier mogelijk aan bijbetalen.

Voorkom problemen

Ondanks dat wij begrijpen dat het na een dagje strand fijn is om met blote voeten of met slippers te rijden, raden wij u aan om met vaste en stevige schoenen te rijden. Hiermee voorkomt u namelijk dat uw voet met slipper van het pedaal schiet of juist blijft hangen achter het pedaal.