Laat uw kind niet op een fatbike rijden

Bij veel ongelukken met of door een fatbike zijn kinderen betrokken. Af en toe ook ernstige ongelukken met hersenletsel. Hieruit blijkt dat de opkomst van e-bikes, waar een fatbike onder valt, niet zonder gevaren is.

De fatbike

De fatbike is ontzettend populair. In elke stad of dorp ziet u meerdere jongeren op zo’n elektrische fiets, waar het onder valt, rond rijden. Dit is namelijk bij wet zo bepaald. Toch is een fatbike iets anders dan een elektrische fiets, dit heeft vooral te maken met wat het oog ziet. De fatbike heeft een compact frame, brede banden en kleine wielen. Gezien de fatbike onder een elektrische fiets valt, mag deze tot maximaal 25 km/u trapondersteuning bieden mag niet meer dan 0,25 kilowatt vermogen hebben.

De fatbike is zo populair door het stoere uiterlijk en doordat der geen helmplicht is. Hierdoor stappen veel jongeren over van een snorfiets, waar sinds januari 2023 een helmplicht voor geldt. Doordat er geen minimumleeftijd voor de fatbike is en er geen rijbewijs nodig is het gemakkelijk voor jongeren om voor deze “elektrische fiets” te kiezen. Hierdoor komt het veelal voor dat jongeren van 12 of 13 jaar op een fatbike rijden. Hier zitten de jongeren niet alleen op, gezien het zadel ruimte biedt aan 2 à 3 personen.

Het opvoeren van een fatbike is vaak eenvoudig en gebeurt ook heel vaak. Door de bike op te voeren zijn er snelheden ver boven de 25 km/u te behalen, tot zelfs 60 km/u!

Ongelukken met de fatbike

Doordat er geen helmplicht is, er geen rijbewijs nodig is, de fatbike veel te hard gaan en er met meerdere personen op een bike gereden wordt, is dit vragen om problemen. Welke helaas ook veel te vaak voorkomen.

Voorkomen

Het gezegde welke wij allemaal kennen is natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. In dit kader adviseren wij u dan ook om kinderen onder de 16 jaar niet op een fatbike te laten rijden. Dit zijn relatief zware fietsen die niet goed zijn aan te passen op lichaamsgrootte. Jonge kinderen zien vaak nog niet het gevaar van de snelheid van hun elektrische fiets en kunnen nog niet goed anticiperen op het overige verkeer.

Veel fatbikes en natuurlijk ook andere elektrische fietsen rijden veel te hard. Zo komt het geregeld voor dat een fatbike opgevoerd wordt, waardoor deze de snelheid van een bromfiets kan behalen (45 km/u). Terwijl een elektrische fiets niet harder mag gaan dan 25 kilometer per uur.

Nu we het toch over snelheden hebben. Een snorfiets mag maximaal ook 25 km/u gaan, maar bij een snorfiets is het verplicht om een verzekering te hebben, een helm en ook een rijbewijs. Het is apart dat dit niet het geval is voor de elektrische fiets, aangezien deze dezelfde snelheid kan behalen. Om niet voor verrassingen te staan raden wij u aan om te zorgen voor een AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Zonder deze verzekering is schade niet verzekerd en moet het kind (14 jaar of ouder) of de ouders (jonger dan 14 jaar) de kosten vergoeden. Dit kan om hoge bedragen tot boven de 1 miljoen euro gaan!

Bent u goed verzekerd?

Wij raden u aan om uw kind niet op een fatbike te laten rijden. Daarnaast is het altijd verstandig om goed verzekerd te zijn door middel van een AVP. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar info@onderlingewaterland.nl, te bellen naar 0299-401578 of door ons kantoor te bezoeker op Raadhuisstraat 1 te Oosthuizen.