Klussen en de verzekering

Is uw woning toe aan een make-over? En bent u van plan om zelf aan de slag te gaan? Natuurlijk super als dit vlekkeloos verloopt, maar het kan helaas ook minder goed gaan. Dan is het belangrijk om te weten hoe u verzekerd bent.

DIY

U denkt waarschijnlijk “waarom heet deze alinea DIY?”. DIY of Do It Yourself is steeds populairder aan het worden, niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld. Zo kunt u gemakkelijk DIY filmpjes vinden over het ophangen van een lamp tot het plaatsen van een badkamer. De vraag is alleen of dit nu echt verstandig is?

Blijkbaar stelt 60% van de Nederlanders klussen in het huis uit en laten ze dit maar al te graag over aan de echte profs. Dit komt simpelweg doordat niet iedereen de kennis heeft om een (grote) verbouwing zelf in goede banen te laten leiden. Het is zelfs zo dat één op de vier Nederlanders niet eens een lamp kan ophangen. Wanneer deze hangt, weet ruim een derde niet hoe deze aangesloten moet worden op stroom. Het is alleen helaas wel zo dat de professionals het op het moment erg druk hebben. Zo blijven de klussen, die u graag zou willen uitbesteden, toch erg lang liggen. Totdat u zelf aan de slag gaat.

De bedoeling van dit artikel is daarom ook niet om u te ontmoedigen of om u aan te vallen op het niet kunnen ophangen van bijvoorbeeld een lamp, maar om u op de hoogte te brengen van de risico’s van het DIY’en.

Risico’s van het klussen

Wanneer u het voor elkaar krijgt om een professional de klussen uit te laten voeren en erg gaat toch iets mis, dan kunt u deze “professional” aansprakelijk stellen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt normaliter de schade die is gemaakt. Wanneer u zelf gaat klussen, ligt dat een stuk anders. De schade die ontstaat door uw toedoen kunt u niet claimen onder de eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Ook als een gezinslid, vriend of kennis je helpt, is er lang niet altijd dekking. Het hangt er vanaf of de polis­voorwaarden van zijn aansprakelijkheids­verzekering een vriendendienst­clausule kennen. In dat geval kun je de ander aansprakelijk stellen en keert diens verzekering de veroorzaakte schade uit. Houd wel rekening met een maximum aan de dekking. Vaak is dat € 12.500,-, soms € 25.000,-.

Inboedelverzekering

Alle spullen die u kunt verplaatsen in uw huis behoren tot de inboedel. Het gaat hierbij om alle zaken van uzelf, uw partner, kinderen of andere mensen waarmee u als gezin woont. Dingen die vastzitten aan uw huis, denk aan inbouwapparatuur in de keuken of een gelijmde parketvloer, behoren hier niet toe. Deze zaken vallen onder de opstal.

Extra uitgebreid versus all-risk

De meeste mensen hebben een ‘extra uitgebreide’ opstal- of woonhuisverzekering. Deze biedt dekking tegen schade als gevolg van o.a. diefstal en brand en storm, maar dekt niet schade die ontstaat door kluswerkzaamheden. Bij een ‘all-riskpolis’ is die schade door eigen schuld wel gedekt. In ieder geval voor zover de schade onverwacht ontstaat, zoals door onhandigheden. De polisvoorwaarden zijn leidend over wat er valt onder de dekking, of daarvan is uitgesloten. Informeer bij twijfel bij je verzekerings­expert wat er gedekt is en niet.

Informeer ons bij een verbouwing

Wanneer u alleen een kamer een andere kleur geeft heeft dit geen (grote) invloed op de waarde van uw woning. Wanneer u flink gaat verbouwen, bijvoorbeeld een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw of garage, dan moet er mogelijk wat gewijzigd worden in uw opstal- of inboedelverzekering. Het is dan verstandig om ons op de hoogte te brengen voordat u gaat verbouwen. Wij kunnen u adviseren over wijziging in uw verzekering. Heeft u hier een vraag over? Neem dan gerust contact met ons op!