Is uw bedrijf voorbereid op blikseminslag?

De kans op extreem weer neemt door de klimaatveranderingen toe. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor.

Zware onweersbuien zullen steeds meer voorkomen. Dit komt doordat het aantal zomerse en tropische dagen toeneemt. Per graad opwarming neemt het aantal bliksemontladingen toe met 10% tot 15%. Hoe bereid je je als ondernemer voor op deze ontwikkelingen?

Bliksemafleider

De meest praktische oplossing is natuurlijk het installeren van een bliksemafleider. Het is hierbij belangrijk dat het gaat om een uitwendige bliksemafleider conform NEN-EN-IEC 62305. De juiste beveiligingsklasse kan vastgesteld worden aan de hand van de risicoklasse-indeling. Verder is het belangrijk dat de bliksemafleider periodiek wordt gecontroleerd op goede werking.

Overspanning

Wanneer de bliksem inslaat, kan dit zorgen voor overspanning van het elektriciteitsnet. Wat kan zorgen voor ernstige schade aan apparatuur welke in het stopcontact is aangesloten om het moment van de inslag.

Het gaat hierbij niet alleen om inslag op uw pand. Ook inslag op verre afstand kan overspanningen veroorzaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om apparatuur aan te sluiten op een glasvezelkabel die niet gevoelig is voor blikseminslag.

Verder kunt u natuurlijk ook alle stekkers uit het stopcontact halen, mits dit mogelijk is voor uw bedrijf. Sommige apparaten zullen namelijk altijd aangesloten moeten blijven.

Beveiligingsplan

Om een afgewogen beveiliging en de juiste apparatuur te kiezen, is het noodzakelijk dat een erkende installateur de beveiligingen aanbrengt aan de hand van een beveiligingsplan (conform de NEN-EN-IEC 62305 en de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 8110).

Hoe is uw zakelijk pand en inboedel verzekerd?

Weet u wat er gedekt is wanneer u bliksemschade heeft? Wij informeren u graag over de (zakelijke) verzekering die het beste bij uw bedrijf past.