Helmplicht voor snorfietsen

De snorfiets is vooral populair doordat bestuurders (en passagiers) geen helm hoeven te dragen, dat er dan minder hard gereden mag worden, nemen de bestuurders vaak voor lief. Maar vanaf 1 januari 2023 is het landelijk verplicht om op de snorfiets een helm te dragen.

Waarom een helmplicht?

Voor veel snorfietseigenaren zal dit erg vervelend zijn. Maar de overheid hoopt met deze helmplicht ervoor te zorgen dat ernstig (hoofd)letsel bij ongelukken voorkomen worden. Zo blijkt dat een deel niet ernstig gewond zou zijn, als zij een helm zouden dragen.

Het dragen van een helm

Als snorfietsbestuurder moet u dus vanaf 1 januari 2023, net als de bestuurder van een bromfiets, een goedgekeurde bromfietshelm dragen. Maar voor de snorfiets is het, in tegenstelling tot de bromfiets, ook mogelijk om een speed pedelec-helm te dragen.

Welke helm is goedgekeurd om te dragen op de snor/bromfiets? De goedgekeurde helm herken je aan de cirkel met daarin een E. Achter de E staat een cijfer welke aangeeft in welk land het is goedgekeurd. Voor Nederland is dit een 4. In de cirkel moet dus E4 staan. Het is niet nodig om per se een E4 helm te dragen, zo maak je ook een goedgekeurde helm dragen met een ander cijfer achter de E. Alle EU-goedgekeurde helmen mogen gedragen worden. Een goedgekeurde speed pedelec-helm is te herkennen aan de codering NTA 8776:2016 op de helm.

Moet de passagier ook een helm dragen? Jazeker! Ook de passagier zal een goedgekeurde helm moeten dragen. Het niet dragen van een helm (bestuurder als passagier) kost je 100 euro.

Ombouwen van de snorfiets en de verzekering daarvan

De snorfiets hoeft niet omgebouwd te worden tot bromfiets. De snorfiets blijft namelijk gewoon een wettelijk toegestaan motorrijtuig. Maar mocht u dit willen, dan is dit redelijk gemakkelijk te doen door een bromfietsmonteur. Laat u uw snorfiets ombouwen? Dan moeten er wel een aantal dingen geregeld worden.

Goedkeuring RDW

Wanneer de snorfiets is omgebouwd tot bromfiets, dan is het verplicht dat deze bromfiets wordt gekeurd door de Dienst Wegverkeer (RDW). Na goedkeurig zult u een geel kenteken ontvangen.

Doorgeven bij verzekeraar

Verder moet u bij ons aangeven dat de snorfiets een bromfiets is geworden. Hierdoor kunnen wij een juiste verzekering voor u opstellen. Wanneer u dit niet aangeeft is de bromfiets niet verzekerd. De bromfiets voldoet namelijk niet meer aan de omschrijving van het motorrijtuig waarvoor wij een polis hebben afgegeven. Mocht er schade ontstaan aan uw omgebouwde snorfiets en heeft u dit niet doorgegeven? Dan zult u zelf de kosten moeten betalen.

Wij raden u daarom aan om de wijziging door te geven. Anders kan dit verregaande financiële gevolgen hebben. Deze gevolgen zullen vaak veel groter zijn dan het premieverschil dat de verzekeringnemer meer moet gaan betalen.

Wijziging doorgeven?

Heeft u uw snorfiets laten ombouwen tot een bromfiets? Geef dit dan zo snel mogelijk bij ons aan!