Gaat u goed met de accu van uw elektrische fiets om?

Veel mensen hebben er inmiddels één (of meerdere); een e-bike. De snelle fietsen zijn ideaal om een lekker rondje te fietsen of om gemakkelijk van A naar B te gaan waardoor u de auto kunt laten staat. Dat is ook nog eens goed voor het milieu! U voelt de maar waarschijnlijk al aankomen…. Maar er zijn ook risico’s aan een e-bike. We hebben het niet over de gevaren op de weg, maar de gevaren van het opladen, oftewel de accu.

Accu branden

In ons leven kunnen we eigenlijk niet meer zonder accu. Zo zitten er accu’s in telefoons, horloges, auto’s en ook in fietsen. De toename van het aantal accu’s gaat logischerwijs gepaard met een groei in het aantal accu branden. Door niet goed op te laden of door slecht onderhoud van de accu neemt het aantal accu branden exponentieel toe. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, om u tot een ‘laad expert’ om te toveren, hebben wij een aantal tips!

Bewaar de accu op kamertemperatuur in alle jaargetijden

Het advies van fabrikanten is om de elektrische fiets met accu niet in een ongeïsoleerde schuur, garage of buiten te stallen. Door de (vries)kou, deze lage temperaturen kunnen dan voor diepontlading in de accu zorgen. Diepontlading betekent dat de accu volledig leegloopt, waarna deze niet meer te gebruiken is. Daarnaast neemt het risico op brand hierdoor ook toe.

Maakt u niet zoveel gebruik van uw elektrische fiets of heeft u geen geschikte plaats om uw fiets te stallen? Dan raden wij u aan om de accu geheel op te laden en op een plek die op kamertemperatuur is te leggen.

Naast kou, kunnen de accu’s ook niet goed tegen hoge temperaturen. Als u de accu opbergt, plaats deze dan niet op een warming of andere warme plek. Een warme plek hoeft niet alleen binnen te zijn, als u de fiets in de volle zon zet, dan kan dat ook een te warme plek zijn.

Voller dan vol kan niet

Even de accu in de nacht opladen zodat u de volgende dag weer gebruik kan maken van uw fiets, klinkt natuurlijk als een goed doordacht plan. Helaas is niets minder waar. Wanneer de accu volledig is opgeladen en het laadproces is afgelopen, kan een brand ontstaan. Laad de accu dan ook overdag op en zorg dat u in de buurt bent, dan kunt u de stekker uit het stopcontact halen wanneer de accu 100% vol is. Voller kan namelijk niet 😉

Voorkom val- en stootschade

Naast het opladen van de accu, kunnen er ook andere oorzaken zijn van een accu brand. De kans op een brand is namelijk groter wanneer de accu beschadigd is door val- een stootschade. Zo kunt u in een ongeluk betrokken raken, valt uw fiets (en misschien uzelf ook wel) in de sloot if doordat de fiets omver is geblazen door de wind. Als er zichtbare schade is aan de accu, zoals een breuk, een deuk of losse aansluiting, raden wij aan geen risico’s te nemen. Een beschadigde accu vormt namelijk een groot brandrisico.

Vandaar dat het advies ook is om uw beschadigde accu niet meer op te laden, niet meer te gebruiken en ook buiten te bewaren. Dit om een brand in uw huis, schuur of garage te voorkomen. In dit geval kunt u de accu het beste laten maken of een nieuwe aanschaffen.

Accubox en acculaadkast

Wilt u uw accu veilig wil opbergen en opladen? Dan is en accubox of een acculaadkast een goede optie. Deze box of kast voorkomt een brand niet, maar zorgt ervoor dat de schade beperkt blijft.

Bij het aanschaffen van zo’n box of kast is het belangrijk om te onderzoeken of deze getest zijn bij een Europees brandinstituut. Hierdoor weet u zeker dat deze box of kast echt goed werkt.

Rookmelder

Sinds juli 2022 moet iedere woning minimaal één rookmelder per verdieping hebben. In de ruimte waar u uw accu(‘s) oplaad, is het verstandig om ook een rookmelder op te hangen. Een accu brand begint namelijk vaak binnenin de accu, gevolgd door hevige rookvorming die zeer giftig is. Een rookmelder waarschuwt u tijdig voor dit gevaar. Als er eenmalig rookvorming is, is het meestal te laat om een brand te voorkomen. Het is dan vooral belangrijk dat omstanders zichzelf in veiligheid brengen.

Veilig omgaan met accu’s

Door dit artikel bent u volledig op de hoogte van alle ins- en outs omtrent het opladen van uw elektrische fiets. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons op nemen. Dit kan door te bellen naar 0299-401578, door te mailen naar info@onderlingewaterland.nl of door ons kantoor te bezoeken op Raadhuisstraat 1 te Oosthuizen.