Extremer weer in Nederland: hoe bereid je je hierop voor?

In Nederland worden de zomers steeds natter. Wanneer het regent, regent het een stuk harder. Dit zal de komende jaren zo blijven.

Wat gebeurd er met al dat regenwater?

Een gedeelte van de regen komt terecht in het grondwater. Hierdoor zal het grondwater gaan stijgen. Naast dat het water in de grond terecht komt, beland er ook veel water op het dak en op de straat. Dit water komt uiteindelijk terecht in het riool. Hierdoor wordt het riool vaker zwaarder belast en zal er vaker en langer water op straat blijven staan.

Wat kan ik eraan doen?

Waternet zal ervoor moeten zorgen dat het riool en grondwater op orde zijn om wateroverlast te voorkomen, maar u kunt zelf ook iets doen. Hier een aantal tips:

  1. Maak uw dakgoot minstens 1 keer peer jaar schoon

Vaak ontstaat waterloverlast bij de dakgoot. Door bladeren en ander afval raakt deze verstopt en stroomt het water over in de dakgoot. Dit kan ervoor zorgen dat u waterschade kan krijgen. Om dit te voorkomen raden wij u aan om minimaal 1 keer per jaar de dakgoot schoon te maken.

Handige tip: koop een bladvanger voor in de opening van de regenpijp, dan raakt deze minder snel verstopt!

  1. Koppel uw regenpijp af

Het water dat door uw regenpijp stroomt komt dit uiteindelijk terecht in het riool. Om het riool te ontlasten kunt u uw regenpijp laten aansluiten op een regenton, vijver of in de tuin. Met het water uit de regenton kunt u uw tuin voorzien van water.

  1. Zorg dat u een pomp in de kelder heeft

Wanneer u een wc, wasbak, douche of wasmachine in uw kelder heeft staan  kan er tijdens een flinke bui, regenwater en vuil water uit het riool in uw kelder stromen. Door een pomp of terugslagklep aan te sluiten zorgt u ervoor dat het water tegengehouden wordt.

  1. Water in uw kelder

Nu we het toch over de kelder hebben. Kelders zijn vaak vochtig en hebben een grote kans om onder water te lopen. Het is daarom ook slim om goed over de indeling van uw kelder na te denken. Zorg ervoor dat waardevolle spullen hoog en droog staan, net zoals kabels, leidingen en stopcontacten. Leg vooral geen vloerbedekking of hout op de vloer.

  1. Leg een geveltuintje aan

Via de straat/tegels komt het water in het riool terecht. Wanneer u deze tegels verwijderd, kan het water in de grond komen. Dit kan je gemakkelijk doen door een geveltuintje aan te leggen. Naast dat het goed is voor het laten weglopen van het water, staat het ook nog eens leuk

  1. Een groen dak aanleggen

Deze optie kost wat meer werk, maar er zijn veel voordelen! Een dak met beplanting werkt als een spons. De planten nemen het water op en het water verdampt sneller. Ook zorgt een groen dak voor minder geluid, isolatie en minder geluid. Verder zorgt het  groene dak voor meer planten en dieren in uw omgeving.