Energie besparen in de winter

Nu de wintertijd al even is ingegaan, is het erg vroeg donker. Dan is het verleidelijk om de verwarming en lampen aan te zetten. Maar dat kost ook weer meer energie. Hoe kunt u het beste met deze overgang omgaan?

Gebruik van de verwarming

We kennen inmiddels alle geluiden over het aantrekken van dikke(re) kleding of onder een kleedje gaan liggen. Dit scheelt al een hoop op uw energierekening. Daarnaast is het aan te raden om te bepalen welke ruimtes in uw huis warm moeten zijn. De woonkamer is hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar de logeerkamer of kantoor hoeft natuurlijk niet verwarmd te zijn wanneer u daar niet bent.

Om de warmte in de ruimtes te behouden is het belangrijk om de deuren goed dicht te houden. Staat de deur in de woonkamer open? Dan gaat alle warmte weg naar bijvoorbeeld de eerste verdieping. Op dat moment bent eigenlijk uw gehele huis aan het verwarmen.

Wanneer u slaapt kunt u de temperatuur in uw woning verlagen. Een uurtje voordat u naar bed gaat kan dit eigenlijk al. In dit uur merkt u niet zoveel van de temperatuur verlaging en wanneer u slaapt al helemaal niet. Zet de thermostaat dan op een graad of vijftien.

Een uitzondering hierop is de vloerverwarming. Deze kunt u het beste op zeventien of achttien graden hebben staan. Wanneer u deze namelijk ’s ochtends aanzet, kost het veel energie om vanaf vijftien graden te beginnen. Hierdoor bent u de besparing op het ’s nachts verlagen alweer kwijt.

Douchen

In deze koudere tijden is het heel verleidelijk om onder de douche te springen. Alleen is dit niet zo fijn voor uw energierekening. Een groot deel van de gasrekening is namelijk het verwarmen van water. Waar de douche dus onder valt.

Wanneer u het koud heeft staat u al snel tien minuten onder de lekkere warme douche. Een paar minuten per dag minder douchen, scheelt al een hoop.

Daarnaast kunt u een waterbesparende douchekop installeren. De aanschaf hiervan is een paar tientjes, maar het zorgt er wel voor dat het waterverbruik afneemt en daarmee een minder hoge energierekening. Wilt u echt gaan besparen? Dan raden wij aan om minder warm of zelfs koud te douchen.

Gezellige verlichting

Bij gezellige verlichting denkt u waarschijnlijk al gauw aan een mooie lamp boven de salontafel of, om al even verder in de toekomst te kijken, verlichting in de kerstboom. Maar u kunt ook een gezellige en knusse sfeer creëren met kaarsen. Zo heeft u licht, wordt de ruimte verwarmd en blijft uw energierekening laag.

Wilt u liever de lampen aan? Dan raden wij aan om ledlampen te gebruiken. Een led-lamp van 6 Watt kan qua sterkte al een gloeilamp van 40 Watt vervangen. Deze verbruikt minder energie, terwijl u evenveel licht hebt.

De volgende tip is logisch maar toch even goed om te vermelden; zet de lampen uit wanneer u een kamer verlaat. Dit zijn natuurlijk onnodige kosten die u maakt!

Isoleren van uw huis

Om warmteverlies te voorkomen is het belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben. Het is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook goed voor uw eigen portemonnee. U verbruikt namelijk minder energie wanneer de warmte goed binnen blijft. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie.

Naast deze vormen van isolatie is het ook belangrijk om uw huis op kieren te controleren. Tochtstrips zorgen ervoor dat de kieren worden afgedekt. Vooral in oudere huizen is dit een goede oplossing. Wel belangrijk om toch frisse lucht naar binnen te laten komen, dit kunt u regelen door roosters of klepraampjes.

Isoleren en de verzekering

Wanneer u uw huis gaat isoleren, kan er iets misgaan. Het is dan wel belangrijk dat u goed verzekerd bent. Wilt u meer weten over de verzekering van uw woning? Neem dan gerust contact met ons op of lees dit artikel en kom meer te weten over klussen in uw woning.