Een paar tips om schade door dooi te voorkomen.

Na een prachtige week sneeuw en vorst zet de dooi in. De komende dagen wordt het warmer en smelt al dat moois weer weg als sneeuw voor de zon. Dat kan dooischade,  zoals lekkages veroorzaken.

Als de sneeuw begint te smelten en  dakgoten en afvoer verstopt zitten, ontstaan er al snel lekkages. Zorg er voor dat de dakgoot en ook afvoeren vrij zijn zodat het water weg kan lopen, hou ook goed in de gaten of ijs de afvoer van het water niet blokkeert.

De sneeuw is de afgelopen week in allerlei kieren en gaten terechtgekomen. De sneeuw kan ook opvriezen in de afvoer, waardoor er druk ontstaat. Uiteindelijk kan dit lekkage veroorzaken als het gaat dooien. Dit geldt met name voor leidingen in onverwarmde ruimtes zoals bijvoorbeeld de zolder of de kelder

Wees alert op autoschade.  Parkeer je auto niet onder een schuin dak waar bevroren harde brokken sneeuw of ijs af kan glijden.  Dooi kan ook een ijslaag op de auto veroorzaken, gooi nooit heet water over de auto om dit ijs te verwijderen.  Dit kan scheuren in de ramen veroorzaken.

Ook op de weg kan het gevaarlijk zijn. Hou rekening met gladheid op de met name lokale wegen, hou voldoende afstand en pas de snelheid aan, aan de omstandigheden op de weg!