Code geel! Tips bij winterweer.

Er wordt morgen in het hele land sneeuw verwacht.  We blijven natuurlijk allemaal het liefst lekker warm bij de kachel als het buiten koud en guur is.  Maar moet je er toch uit,  zorg dan dat je veilig de straat op gaat.

Aan de wandel? Kleed je warm aan, en draag schoenen met een goed profiel.

En moet je ondanks de waarschuwingen toch met de auto de weg op? Neem dan eerst een aantal maatregelen om zo veilig mogelijk weg te kunnen rijden.

Maak de auto goed ijs en sneeuw vrij zodat je goed zicht hebt op het verkeer. Vergeet ook niet de sneeuw van de motorkap en het dak te halen. Zorg dat je voldoende        ruitenwisvloeistof in het reservoir hebt zitten en leg altijd een zonnebril in de auto, de laagstaande zon kan het zicht ernstig belemmeren.

Pas als je zeker weet dat je voldoende zicht hebt kun je de weg op. Trek rustig op. Als je te snel optrekt kunnen de wielen gaan slippen. Geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. In sommige gevallen kan het helpen in de tweede versnelling weg te rijden i.p.v. in de eerste.

Neem met glad weer gas terug in de bochten. Ga er minder hard in dan je gewend bent en stuur niet te scherp. Dit voorkomt dat je gaat glijden.

Moet je een noodstop maken? Rem dan niet pompend want dan werkt het antiblokkeersysteem niet, deze werkt alleen als je de remdruk hoog houdt dus trap de rem en koppeling hard in.
In bochten kun je met glad weer beter niet remmen. Je kan beter het gas loslaten als je vaart wilt minderen. Moet je toch remmen en glij je weg? Raak dan niet in paniek, laat de auto rustig en stuur rustig in de juiste richting. De auto gaat dan vanzelf weer de goede kant op zodra de wielen weer grip krijgen. Houd genoeg afstand en kijk ver vooruit. Je remweg is bij gladheid een stuk langer, als je ver vooruit kijkt zie je eerder aankomen dat je moet gaan remmen.

Heb je winterbanden? Denk erom, je hebt meer grip bij winterweer, maar het is geen wondermiddel. Houd ook als je winterbanden hebt rekening met de weersomstandigheden.