BBQ Veiligheidstips
Veilig genieten van de barbecue!
Voorlopig kunnen we nog heerlijk genieten van het mooie zomerweer. Lange, zwoele avonden, een glas wijn, koud biertje en een lekker visje of een paar hamburgers op de barbecue.
Supergezellig, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. We hebben daarom wat veiligheidstips voor je op een rijtje gezet.
- Zet de barbecue altijd op een stevige vlakke ondergrond en niet te dicht bij struiken, parasols, tafellakens en andere brand gevaarlijke items.
- Zet een draagbare barbecue nooit op droog gras of een plastic of houten ondergrond. Houd ook rekening met de windrichting. Kies bij voorkeur een windvrije plek uit.
- Barbecue nooit in huis. Er wordt door het gloeiende houtskool veel koolmonoxide afgegeven waardoor je gevaar loopt op koolmonoxide vergiftiging.
- Gebruik briketten of houtskool. Briketten zijn veiliger, deze veroorzaken geen vonken en branden gelijkmatiger.
- Maak de barbecue aan met aanmaakblokjes of vloeistof. Gebruik geen benzine, petroleum of spiritus. Dit is echt levensgevaarlijk!
- Gebruik een waaier of een blaasbalg, blaas niet zelf in het vuur.
- Zet een brandblusser klaar of een emmer water voor het geval er toch wat mis gaat.
- Loop nooit met een brandende barbecue
- Houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van een barbecue.
- Wil je de barbecue snel doven? Dek deze dan af met zand. Laat een brandende of smeulende barbecue nooit onbeheerd achter.
Tot slot
Heb je een een elektrische barbecue? Wellicht ter overvloede, maar let op met regen. Water en elektriciteit kunnen korstsluiting veroorzaken.
En ook speciaal voor een gas barbecue nog een paar tips. Controleer altijd de gasslang op gaatjes, zet de gasfles rechtop en check de datum op de gasfles.