Autodiefstal op afstand

Criminelen hebben een nieuwe truc om auto’s te stelen. Het gaat om auto’s met een ‘keyless entry’: Deze auto’s hebben geen sleutel of afstandsbediening nodig om ze te openen of te starten. De sleutel (of keycard) heeft een zender die door de auto wordt herkend, waardoor deze op afstand wordt ontgrendeld.

Auto binnen 1 minuut gestolen

Wat ervoor nodig is: twee autodieven en een speciaal kastje dat het signaal van de autosleutel kan opvangen. Het kastje wordt bij het huis van de auto-eigenaar gehouden of bij het restaurant of de andere locatie waar deze verblijft. Het kastje vangt het signaal van de autosleutel op, versterkt dit en seint het naar de auto. De tweede dief staat bij de auto en opent deze vervolgens via de centrale deurgreep. Met het opgevangen signaal kan de auto worden gestart.

Relay attack

Het door autodieven gebruikte kastje is een zogenaamde ‘relay attack’. De aanschaf daarvan is niet goedkoop, maar dat weerhoudt criminelen niet. Bovendien bestaat de verwachting dat deze techniek goedkoper én effectiever zal worden.

Tweede startonderbreker

Een eenvoudige oplossing tegen deze vorm van autodiefstal is er nog niet. De beste optie zou zijn om de keyless-mogelijkheid uit te schakelen. Gezien het ongemak dat dit met zich meebrengt, zullen naar verwachting weinig autobezitters hiervoor kiezen. Een andere optie is een tweede startonderbreker, of een alarm dat niet via de autocomputer werkt. Ook een mogelijkheid is de sleutel te bewaren in een speciaal hoesje, dat het signaal voldoende afschermt. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is met de autobranche in gesprek over te treffen maatregelen. Een aantal fabrikanten is hier inmiddels actief mee bezig.