Alternatieve verwarmingstrucs zijn gevaarlijk

Door de hoge energierekeningen gaan veel mensen over op alternatieve verwarmingstrucs. Denk hierbij aan de hout- of petroleumkachel, maar dit is niet zonder gevaar volgens Brandweer Nederland. Wanneer deze kachels niet op de juiste manier worden gebruikt, is er kans op brandgevaar of koolmonoxidevergiftiging. Om dit te voorkomen hebben wij een paar tips.

Rookkanaal schoonmaken

Wanneer de open haard na een lange tijd wordt aangestoken, is het vaak het geval de het kanaal nog verstopt zit. Het kan zo zijn dat een vogeltje heeft zitten broeden of dat deze door een andere reden verstopt is. Door zo’n verstopping is het mogelijk dat het rookkanaal in brand vliegt.

Om dit te voorkomen is het verstandig om het rookkanaal jaarlijks schoon te laten maken. Wanneer u een fanatieke stoker bent, raden wij aan om uw rookkanaal halverwege het seizoen nog een keer te laten schoonmaken.

Alleen hout in allesbrander

Het gebeurd vaak dat er in de allesbrander echt alles wordt gegooid. Zo komt het voor dat er restafval of plastic verbrand wordt. Door dit soort zaken te verbranden ontstaat er een vette aanslag op het rookkanaal, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Het is daarom verstandig om alleen schoon hout te verbranden in de allesbrander.

Kaarsen branden

Wanneer mensen geen (open)haard hebben, worden er al snel kaarsen aangestoken. Het gaat hier niet om 1 of 2 kaarsen, maar om een heleboel bij elkaar. Kaarsen branden leidt tot uitstoot van fijnstof en koolmonoxide in de kamer. Bij een paar kaarsen kan dit geen kwaad. Maar bij een heleboel kaarsen is het verstandig om goed te ventileren, hierdoor kunt u koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen.

CO-melder

Hoe weet u nu of er teveel koolstofmonoxide in de ruimte is? Het is niet verstandig om dit zelf te testen, maar om dit aan een CO-melder over te laten. Deze geeft alarm als er te veel koolstofmonoxide in de lucht zit.